Kuva, mielikuva, mystiikka ja omena

on

 

”Omenavarkaissa sumuisena iltana kaksin me hiivittiinomena2,

 

valkeita kuulaita golffarini puntteihin puusta me riivittiin,
aitojen ylitse iloisesti nauraen karkuun me laukattiin,
ja yhteisestä omenasta kumpikin haukattiin”

(Suruton nuoruusaika, Irwin Goodman)

 

 

Hedelmäisestä herkusta perisyntiin

Pieni ja arkinen asia täynnä muistoja, mielikuvia, mytologiaa ja merkityksiä.

Tavanomaisiin kuviin ja kuvioihin sisältyy monia tietoisia ja tiedostamattomia viestejä. Eletyn elämän muistot ja ympäröivä kulttuuri vaikuttaa vahvasti siihen, miten se mitä näemme meihin vaikuttaa.

Mihin yhdistyy mielikuva omenasta? Väriin ja muotoon? Makuun ja tuoksuun? Yhdistyykö kuva omenasta terveyteen ja lääkärin loitolla pitämiseen? Hilloon, soseeseen tai siideriin?

Liittääkö mielesi omenan tuttuun tuotteeseen, satuun tai tarinaan, kuten vaikka Apple Inc ja iPhone, Wilhelm Tell ampumassa nuolta, Isaac Newton puun alla havainnoimassa painovoimaa, Lumikkiin ja noitaan tai raamatun Eevaan ja perisyntiin?

Mytologiaa

Omena esiintyy mytologioissa usein halun ja houkutuksen symbolina. Tämä saattaa juontaa juurensa tarinoihin Afroditesta, rakkauden jumalattaresta, joka on kuvattu useassa taideteoksessa omenaa pidellen.

Pohjoismaisessa mytologiassa ikuisen nuoruuden jumalatar on Idun. Hänellä oli halussaan kuolemattomuuden kultaisia omenoita, joiden avulla jumalat saivat nuoruutensa takaisin.

Monien kulttuurien legendoissa omena esiintyy auringon elämää luovan lämmön symbolina. Auringon jumala Apollolle omenapuut olivat pyhiä.

Omena taiteessa

Länsimaisessa taiteessa on hedelmillä ollut oma symboliikkansa. Tunnistettavin ja ehkä eniten käytty on kuitenkin omena. Sillä on ollut maalaustaiteessa lukuisia merkityksiä kielletystä hedelmästä ja syntiin lankeemuksesta hedelmällisyyteen ja kuolemattomuuteen.

Taiteessa käytettyjen symbolien merkitykset ovat vaihdelleet ajan ja kulttuurin mukana. Katsojalla on vapaus tehdä omat tulkintansa ja kokea symbolit aivan omalla tavallaan. Myös sisustustksessa taiteen symboliset merkitykset ovat läsnä. Kodin seinällä omena tai omenan kukka voivat viestittää vaikka rakkaudesta, nuoruudesta, kauneudesta ja ilosta. Kuvien symboliikassa on voimaa.

Taiteiljat ovat vuosien saatossa kuvanneet omenaa lukuisilla tavoilla, monissa yhteyksissä ja merkityksissä. Pikkutarkan yksityiskohtaisista maalauksista pelkistetyn yksinkertaisiin. Värikylläisistä mustavalkoisiin. Asetelmista ajankuviin. Kukin omalla uniikilla tavallaan katsojien iloksi.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s